Siirry pääsisältöön
Kuvataiteen moniottelija herättelee katsojia


Laura Kärki tekee kuvaa, sanaa ja ääntä. Hän on omien teosten kuvataiteilija, runoilija ja äänisuunnittelija. Tämän ohella hän on vielä käsityöläinen, joka antaa tekniikan ja tekemisen näkyä teoksissa, olla osa niitä.

Monipuolisuus on vahvuus. Kärki hakee taiteellista linjaansa sisällöstä ei estetiikasta. Hänellä on ensin sisältö, sen jälkeen materiaalit ja lopulta muoto. Hänen teoksensa syntyvät tekniikalla, joka parhaiten tukee teoksen sisältöä. Muoto ei jää kuitenkaan sisällön varjoon. Hyvin valitut materiaalit ja tekniikat pääsevät oikeuksiinsa, kun ne ovat sopusoinnussa sisällön kanssa. Hinta, jonka Kärki tästä maksaa, on selkeiden visuaalisten tunnusmerkkien puute.

Se vaikeuttaa taiteilijabrändin luomista, mutta parantaa uskottavuutta. Hänen valitsemallaan tiellä teokset puhuvat puolestaan, ja hänelle itselleen jää aikaa ajatteluun ja sisältöjen syventämiseen.

Kärki on sekä keramiikka- että tekstiilialan ammattilainen, joka hyödyntää ammattitaitoaan teoksissa. Hän ompelee veistoksia, toistaa esinekoosteet keramiikkana ja tekee jopa kangasprinttiveistoksia asiakkaiden omista kuvista.

Pilleripäivät (2010) on keramiikkaa. Siinä ehkäisypilleripakkaukset on valmistettu perinteisestä designmateriaalista. Ristiriita on herkullinen erityisesti siksi, että teos on hyvin kaunis. Materiaalivalinnalla arkisesta mutta ristiriitaista arvosisältöä kantavasta esineestä on tullut kiinnostava kannanotto.

Stressipallot (2011) ovat suuria mustia tyynyjä. Ne ovat muotoon ommeltuja lempeitä kummajaisia. Stressipallot ojentavat lukuisia käsiään katsojaa kohden. Pyytävätkö vai tarjoavatko ne apua, jää kysymykseksi?

Miksei kukaan leiki mun kanssa? (2011) on surullinen pieni veistos, jossa yhdistyvät useat Kärjen käyttämät tekniikat. Kangasprintistä ommeltu teos pitää sisällään myös äänimaiseman. Kuvan pikkutyttö on Kärki itse, mutta se ei lopulta ole merkityksellistä. Teos kuvittaa lasten yksinäisyyden kokemuksia yleisellä ja tunnistettavalla tavalla.

Kärjen teoksia yhdistää vierauden ja ulkopuolisuuden teemat. Yksinäisyys, kiireeseen unohtuneet lähimmäiset ja kyvyttömyys empatiaan kytkeytyvät kaikki nyky-yhteiskunnan sosiaalisiin ongelmiin.

Kärki ei lepsuile vaan uskaltaa kommentoida piittaamattomuutta. Hän opettaa meitä kysymään Mitä kuuluu? (2011) koulukaunolla kirjoitetuissa seinätauluissa ja antaa runojaan luettaviksi rutattujen paperien sisältä teoksessa Hetken helpotuksia (2003-2011). Kihlajaisia (2010) koostuu sulaneista rakkauden symboleista ja iskee varmaan monen jätetyn ja petetyn yksinäisyyden kokemukseen.

Teokset ovat puhuttelevia ja pakottavat ajattelemaan. Ne pitävät sisällään pieniä murtumia, jotka paljastavat raadollisia piirteitä siitä todellisuudesta, johon olemme turtuneet.
Kärki on ajankohtainen kuvataiteilija, jonka ilmaisu ei kunnioita rajoja. Hän uskaltaa ottaa ilmaisullisia riskejä ja tästä syystä hänen teoksiaan on helppo lähestyä. Teokset ovat elämyksellisiä ja herättävät emootioita. Se on tervetullut ja harvinainen piirre tänä laskelmoidun ilmaisun aikakautena.


Veikko Halmetoja
2011

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuutti ja Harjus -video, see it now!

Have you seen this video allready? Art Promotion Centre in Finland supported my work in 2020, endangered animal sculptures Kuutti and Harjus in 3D printed porcelain with textile parts. #taiketukee Oletko jo katsellut tämän videon? Taike tuli työskentelyäni vuonna 2020! Look video: https://youtu.be/o8ICNITyobU

Uusi Lahti Lehti 11.8.2021 ilmestyneessä lehdessä haastattelu

'Was der Himmel erlaubt' -exhibition are running at Gedok -gallery, Berlin 24.05. - 02.07.2017

I am proud to participate in Dr. Carola Mayers curated exhibition:  Was der Himmel erlaubt in Gedok -gallery, Berlin At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen Die teilnehmenden Künstlerinnen der Ausstellung "Was der Himmel erlaubt" mit Kuratorin Dr. Carola Muysers bei der Vernissage am 23.05.2017 in der GEDOK Galerie Berlin. Von links nach rechts: Pia Fischer,  Heike Franziska Bartsch , Frauke Beek, Barbara Noculak , Karin Fröhlich, Burghild Eichheim, Justyna Jaszczuk, Dr.  Carola Muysers , Laura Kärki, Ila Wingen, Christine Sophie Bloess, Verena Kyselka,  Antya Umstaetter , im Hintergrund ein Gemälde von Gisela Breitling. Foto:  Iris Weirich Vernissage der Ausstellung "Was der Himmel erlaubt",  GEDOK Galerie Berlin, 23.05.2017;  vorne rechts auß