Siirry pääsisältöön

Näyttelyarvostelu: Mitä sulle kuuluu? Galleria Mältinrannan yksityisnäyttelystä Tampereelta 28.5. - 14.6.2011

Raisa Jäntti
Toimittaja, taidekriitikko kirjoittaa näyttelystä blogissaan Nokkonen Hulluus, vimma ja erillisyys (Näyttely: Kärki & Ojanen)

"...Gallerian puolella Laura Kärki tuntuu rakentavan taiteensa ideoista lähtien. Materiaalit ja tekniikat vaihtuvat (kankaasta paahtoleipiin ja ääniteoksiin), mutta jokin yhteinen teema silti löytyy: yksinäisyyden kokemus, heitteillä oleminen, se, miten irrallisia me joudumme toisistamme olemaan.

Puhuva viherkasvi sulattaa sydämeni. Istun sen alle ja kuuntelen: kasvi sanoo juurtensa tunkeutuvan jo ruukun reunoihin ja verhotkin ovat olleet pitkään kiinni. (Ei varmaan tarvitsisi edes olla tällainen viherkasveille heltyjä, että tämä saa herkistymään.)

Sen sijaan yhdessä nurkassa koko ajan pyörivä Miksei kukaan leiki mun kanssa? alkaa nopeasti ärsyttää. Tytön ääni hokee välituntimelun päälle: miks te ette leiki mun kanssa? ja kolmannella kuuntelukerralla ärsytyskynnykseni on ylitetty. Olenko siis julma? Vai onko teos niin ovela, että se paljastaa meille itsemme:

a) on vaikea kestää sitä, että joku on koko ajan yksin ja tekee siitä numeroa, hokee.

b) yksinäisyys on itseään ruokkiva kehä, koska yksinäisyyden imemä ihminen puhuu yksinäisyydestä, eikä puhe ole maailmasta, jossa villin sosiaaliset ihmiset viihtyvät.

c) koska viherkasvia on paljon helmpompi auttaa kuin lasta, viherkasvin valitus on hellyttävää ja lapsen valitus vain todistaa, että maailma on tyly ja ihmiset ilkeitä, eikä sille voi mitään.

Pidän monesta teoksesta. Esimerkiksi Peiton alla, valona kankaan läpi loistava ihminen, on suorastaan liian hieno ja ihana. (Kaiken lisäksi teosluettelossa lukee “kovetettu kangas ja valo” ja aloin assosioida, että teos on tehty kovetetusta valosta – ja miten kaunis ajatus se onkaan!)


Lue näyttelyarvostelu:
http://nokkonen.wordpress.com/2011/06/01/hulluus-vimma-ja-erillisyys-nayttely-karki-ojanen/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuutti ja Harjus -video, see it now!

Have you seen this video allready? Art Promotion Centre in Finland supported my work in 2020, endangered animal sculptures Kuutti and Harjus in 3D printed porcelain with textile parts. #taiketukee Oletko jo katsellut tämän videon? Taike tuli työskentelyäni vuonna 2020! Look video: https://youtu.be/o8ICNITyobU

Uusi Lahti Lehti 11.8.2021 ilmestyneessä lehdessä haastattelu

'Was der Himmel erlaubt' -exhibition are running at Gedok -gallery, Berlin 24.05. - 02.07.2017

I am proud to participate in Dr. Carola Mayers curated exhibition:  Was der Himmel erlaubt in Gedok -gallery, Berlin At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen At the opeing night in Gedok -gallery, Berlin Photo: Mika Salminen Die teilnehmenden Künstlerinnen der Ausstellung "Was der Himmel erlaubt" mit Kuratorin Dr. Carola Muysers bei der Vernissage am 23.05.2017 in der GEDOK Galerie Berlin. Von links nach rechts: Pia Fischer,  Heike Franziska Bartsch , Frauke Beek, Barbara Noculak , Karin Fröhlich, Burghild Eichheim, Justyna Jaszczuk, Dr.  Carola Muysers , Laura Kärki, Ila Wingen, Christine Sophie Bloess, Verena Kyselka,  Antya Umstaetter , im Hintergrund ein Gemälde von Gisela Breitling. Foto:  Iris Weirich Vernissage der Ausstellung "Was der Himmel erlaubt",  GEDOK Galerie Berlin, 23.05.2017;  vorne rechts auß